Derfor bør du ikke investere i en lasermaskine til hobbybrug

Overvejer du en lasergraveringsmaskine til hobbybrug? Så er der flere ting, du bør være opmærksom på, før du investerer. Ellers kan din investering både være farlig og langt dyrere, end du havde forventet. Få forklaringen her – samt tre alternativer til, hvad du i stedet kan gøre.

Velkommen til bloggen

LaserMan er din erhvervsgravør i Aarhus. På bloggen skriver vi artikler, som giver dig nyttig viden om alt inden for lasergravering.

Det er ikke så let, som det ser ud

Det ser nemt ud på de videoer, du kan finde på YouTube. Fine til- og fra-kort, dåbstavler og et graveret træskilt er bare nogle af de ting, man kan lave med en mini-lasermaskine i et snuptag.

Det tror de fleste i hvert fald. Og producenterne af maskinerne vil gerne have det til at se let ud.

I virkeligheden kræver det mere end som så at betjene en graveringsmaskine. Foruden selve maskinens mekanik, skal du også vide, hvordan du sætter programmet op, laver en test, opnår den rette skarphed, graveringsdybde og den størrelse på graveringen, du ønsker.

Det kan alt sammen være mere kompliceret, end du regner med.

lasermaskine

Det kan se nemt ud på YouTube, men at anvende en lasermaskine kræver mere øvelse end som så. Det gælder ikke mindst, når det kommer til opsætningen.

5 grunde til ikke at investere i en lasermaskine til hobbybrug

Ud over kompleksiteten er der flere andre ting, du bør være opmærksom på, før du investerer i en lasermaskine – ting, som potentielt kan betyde, at du helt dropper idéen. Her får du forklaringen.

1. Lasermaskiner kan være farlige

En lasermaskine til gravering er ikke et stykke legetøj. Heller ikke de billige ”maskiner”, du kan bestille hjem fra Kina eller Indien. Maskinen fungerer nemlig ved, at en kraftig lysstråle fokuseres fra laserens spejl gennem en linse og ned i en given overflade.

Derfor bør du aldrig se direkte ind i laserstrålen og altid være iført sikkerhedsbriller under en gravering. Ellers kan der være fare for øjenskader.

Det er især vigtigt, fordi mange mindre hobbymaskiner har meget få eller utilstrækkelige sikkerhedsforanstaltninger. De hobbymaskiner, du kan købe på udenlandske webshops, er ikke altid testet og godkendt ift. europæiske forbrugerstandarder. Det betyder, at de kan være risikable at anvende.

laser graveringsmaskine

Profesionelle lasermaskiner har alle de nødvendige foranstaltninger, der sikrer, at du ikke udsætter dig selv for fare ved at bruge dem. Det er ikke altid tilfældet med hobbymaskiner.

Flere af hobbymaskinerne, har ingen eller kun meget lemfældig afskærmning. Det vil sige, at brugeren og miljøet omkring maskinen er dårligt beskyttet under maskinens kørsel. I værste fald kan laserstrålen ramme dine hænder, bordpladen eller andet brandbart materiale.

Du bør også være opmærksom på, at visse materialer kan udvikle røg og dampe under graveringen. Nogle af dem kan være sundhedsskadelige.

Derfor kræver det korrekt og optimal udsugning, når lasermaskinen kører, så du undgår at indånde nogen af disse dampe.

2. En lasermaskine er dyr at indkøbe og bruge, men også at vedligeholde

Lasermaskiner kan også være dyre – selv dem til hobbybrug.

De ligger typisk i et prisleje fra 20.000 kr. og helt op til en halv million for de professionelle industrimaskiner. Derfor kræver det en stor førstegangsinvestering at få fat i en lasermaskine.

Men udgifterne stopper ikke her.

For en lasermaskine bruger strøm, når den arbejder. Alt efter hvor dyr din el-aftale er, skal du regne med større eller mindre udgifter til strømforbrug, hver gang du benytter maskinen. Hertil skal du lægge udgifter til de materialer, du vil lasergravere samt eventuelt ekstraudstyr til at foretage nogle typer af graveringer, f.eks. af cylindriske gentstande.

Du skal også vedligeholde maskinen. Det indebærer f.eks., at du jævnligt efterser og rengør de forskellige dele, herunder linsen og spejlet, der bør renses med en speciel rensevæske, som ikke ridser overfladen.

Endelig kan der opstå uforudsete tekniske problemer, som det kan være dyrt at få undersøgt og repareret af en tekniker (medmindre du selv kan stå for det).

laser graveringsmaskine der ikke er til hobbybrug

En lasermaskine er ikke bare dyr at investere i – den kan også være dyr at holde i gang med strøm, udsugning, reparationer og andet vedligehold.

3. Lasermaskinen kræver mere plads, end du tror

De fleste lasermaskiner er relativt store. Derfor bør du overveje, om den plads, du har til rådighed, er nok til en maskine. Lasermaskinen kræver også en stabil og sikker overflade at stå på, så den ikke kan bevæge sig under graveringsarbejdet.

Samtidig er du begrænset af, at maskinen skal stå et sted, hvor den kan være tilsluttet strøm under arbejdet.

Hvis dit hobbyrum er på størrelse med et kosteskab, kan det være svært at finde plads til et stort skrummel af en lasermaskine.

Husk, at du også skal have plads til de materialer, du vil indgravere (mere om dem om et øjeblik) samt andre værktøjer, du skal bruge til f.eks. at rengøre de genstande, du graverer.

4. Det kan være svært at skaffe materialer til hobbybrug

Måske har du allerede en stor bunke akrylplast liggende, så du kan laserskære og indgravere en række små navneskilte. Men hvad gør du, når bunken slipper op?

Materialer til lasergravering kan være dyre. Samtidig kan de være svære at finde i så små mængder, som du sandsynligvis vil skulle bruge til dine hobbyprojekter.

Ofte skal du nemlig bestille et helt parti akrylplader hjem og ikke bare én eller to – hvis altså du vil undgå at betale en meget høj stk.-pris.

materialer til lasergravering

Materialer som akrylplast, fineret træ og metal kan være svære at skaffe for privatpersoner, der ikke har plads eller økonomi til at købe stort ind.

5. Læringskurven er stejl

Har du styr på fibergravering, fokushøjde og andre tekniske termer? Når du har fået købt din lasergraveringsmaskine, skal du også lære at bruge den. Det kan tage tid at dygtiggøre dig, fordi læringskurven er forholdsvis stejl, medmindre du har en stor teknisk grundkunnen.

Det betyder også, at der er en høj risiko for fejl i de første indgraveringer, du producerer. Tids- og materialespild er derfor stort set uundgåeligt.

Visse genstande og materialer kan også være særligt vanskelige at håndtere. Det gælder f.eks. cylindriske eller skrøbelige ting som glas. Og det tager tid at lære, hvordan du graverer dem.

Alternativer til en hobby-lasermaskine

Der findes nogle nemmere alternativer til at investere i en lasermaskine. Den rigtige løsning for dig, kommer helt an på, hvilket resultat du ønsker. Her er tre af alternativerne:

Brug en graveringspen

En graveringspen eller et gravørapparat er en nem måde at mærke forskellige genstande på. Den koster også en del mindre end en lasermaskine. Hvis du bare skal have indgraveret nogle forskellige ting og sager fra hjemmet, kan dette være løsningen.

Du skal bare være opmærksom på, at graveringen ikke bliver den kønneste. Ofte vil du med en gravørpen få det, man kalder en ”grovmærkning”. Med nogle gravørpenne kan du dog få tilhørende stencilskabeloner, så du kan gøre graveringen mere præcis.

Invester i et brændemærkestempel

Har du ting i træ eller plast, kan de mærkes med et brændestempel. Læringskurven er en del mindre stejl end hvis du skal sætte dig ind i, hvordan en lasermaskine fungerer.

Brændestemplet er som regel et metalstempel, som man opvarmer ved hjælp af elektricitet. Herefter kan du f.eks. bruge stemplet til at brændemærke kasser i træ med et logo eller en tekst.

En brændemærkning bliver dog mindre præcis end en indgravering lavet med laser. Det er fordi, du skal udføre mærkningen med håndkraft. Hvis du er ude efter et rustikt look, kan det dog sagtens være den rette løsning.

Bliv klogere i vores artikel om forskellen på gravering og brændemærkning.

træ stykker som er indgraveret på en graveringsmaskine

Den proffesionelle lasergravør ved præcis, hvad der kan lade sig gøre, og hvordan du får den indgravering, du drømmer om, i materialer som træ og metal.

Benyt dig af din lokale gravør

Det tredje alternativ er at få udført dine opgaver hos en professionel gravør. De har allerede udstyret stående og kan betjene det på en sikker og forsvarlig måde samtidig med, at de ved præcis, hvordan de kan sikre dig det bedste resultat. Det sparer dig også for mange udgifter til indkøb af maskine og materialer.

Vær dog opmærksom på, at en del professionelle gravører udelukkende udfører opgaver for virksomheder og ikke privatpersoner. Derfor er det altid værd at sende en forespørgsel eller ringe, før du selv tropper op på adressen.

Stadig hooked på idéen om en lasergraveringsmaskine?

Idéen om en lasermaskine til hobbybrug kan være besnærende. Men maskinerne kan være farlige, dyre, kræve plads og tage lang tid at lære at betjene.

Derfor er det vigtigt, at du tager disse faktorer i betragtning, før du går ud og investerer i én. Og eventuelt overvejer, om der findes andre løsninger, som passer bedre til dine behov.

Risikoen for, at din interesse for lasergravering som hobby aftager over tid, kan du kun selv vurdere. Men hvis du absolut må have en lasergraveringsmaskine, så vælg én fra en anerkendt producent, hav de rette sikkerhedsforanstaltninger og brug tid på at sætte dig ind i alt det tekniske omkring materialer og vedligehold.

Ellers kan det ende med, at investeringen er spildt.

Vil du vide mere?

Så kontakt LaserMan. Lars, Claus og Helene sidder klar til at hjælpe dig med spørgsmål eller et tilbud på din opgave.

Aargau Advertising Agency Appenzell Ausserrhoden Advertising Agency Appenzell Innerrhoden Advertising Agency Basel-Landschaft Advertising Agency Basel-Stadt Advertising Agency Bern Advertising Agency Fribourg Advertising Agency Geneva (Cenevre) Advertising Agency Cenevre Advertising Agency Glarus Advertising Agency Graubünden Advertising Agency Jura Advertising Agency Lucerne (Luzern) Advertising Agency Neuchâtel Advertising Agency Nidwalden Advertising Agency Obwalden Advertising Agency Schaffhausen Advertising Agency Schwyz Advertising Agency Solothurn Advertising Agency St. Gallen Advertising Agency Thurgau Advertising Agency Ticino (Tessin) Advertising Agency Uri Advertising Agency Wallis Advertising Agency Vaud Advertising Agency Zug Advertising Agency Zurich (Zürih) Advertising Agency Aargau Werbeagentur Appenzell Ausserrhoden Werbeagentur Appenzell Innerrhoden Werbeagentur Basel-Landschaft Werbeagentur Basel-Stadt Werbeagentur Bern Werbeagentur Fribourg Werbeagentur Genf Werbeagentur Glarus Werbeagentur Graubünden Werbeagentur Jura Werbeagentur Luzern Werbeagentur Neuenburg Werbeagentur Nidwalden Werbeagentur Obwalden Werbeagentur Schaffhausen Werbeagentur Schwyz Werbeagentur Solothurn Werbeagentur St. Gallen Werbeagentur Thurgau Werbeagentur Tessin Werbeagentur Uri Werbeagentur Wallis Werbeagentur Waadt Werbeagentur Zug Werbeagentur Zürich Werbeagentur Switzerland Werbeagentur Schweiz Advertising Agency